hart for her Didam

7 x plantaardige ontbijtjes

Voor wie mij langer kent dan vandaag, zal deze titel geen verrassing zijn. Ik ben al een tijdje op ontdekkingstocht door vegan-land en wilde deze ontbijtjes ontzettend graag met jullie delen. Natuurlijk omdat ik gek ben op lekkere ontbijtjes, maar ook omdat het soms best lastig kan zijn om te bepalen waar je de dag mee gaat starten.

Ochtenden zijn lastig. Je bent chagrijnig van je wekker, misschien nog hartstikke moe of heel erg gehaast. Ontbijt is niet iets waar iedereen ’s ochtends op zit te wachten. Behalve ik dan… Om je te inspireren eens wat anders te eten dan je standaard boterham met kaas presenteer ik vandaag gezonde plantaardige ontbijtjes, één voor iedere dag van de week.

Ik varieer regelmatig in ontbijt omdat ik gewoonweg geen zin heb in iedere dag hetzelfde. Maar de basis is altijd redelijk hetzelfde: yoghurt/ fruit/ topping of havermout/ melk/ banaan/ topping. Ja en waar die topping dan weer uit bestaat, dat varieert ook. Soms noten, soms gepofte spelt, soms zaden en pitten en soms ontbijtgranen, lekker uit een pak. Aangezien mijn standaard ontbijt dus niet plantaardig is, (yoghurt en melk zijn beide zuivelproducten en dus niet gemaakt van planten) moest ik wel het een en ander upgraden.

Maandag
Vol goede moed beginnen we vandaag met een frisse smoothiebowl. Schrik niet van de kleur, het is maar wat je er zelf in gooit. Spinazie, rood fruit en mango zijn niet bepaald het kleurenpalet voor regenboogontbijtjes, maar qua smaak werken ze zeker samen. Men neme:
Een grote hand vol spinazie, bevroren rood fruit zoals bessen, frambozen en aardbeien en een handje bevroren mango. Hup, in de blender ermee en afhankelijk van de dikte kan je wat water of sojadrink toevoegen. Ik had sojadrink met een vleugje kokos smaak, heerlijk! Als topping gebruikte ik gepofte spelt, een mix van ongezouten noten, een eetlepel chiazaad én een eetlepel kokos. Zo start je de week pas echt goed

Dinsdag
Dinsdag wilde ik een wat vollere en solide fundering bouwen aangezien er weer flink gesport ging worden die dag. En ook mocht de kleur van het ontbijt wel iets vrolijker. Voor deze ochtend mixte de staafmixer een halve avocado met een halve beker soja “kwark”. In de schappen van de Albert Heijn vind je deze tussen alle andere yoghurt en kwark producten in het koelvak. Het is een plantaardige vervanger voor yoghurt en ze zijn er in verschillende smaken. Misschien even wennen, maar om eerlijk te zijn vind ik het lekkerder dan m’n standaard, magere kwark. Op deze romige, soort van pudding legde ik wat stukjes banaan, mango, een eetlepel chiazaad en kokos.

Woensdag
Plots had ik deze ochtend wat meer tijd dan ik had verwacht dus wilde ik eens even iets heel anders eten. Ik kreeg ontzettend zin in wentelteefjes. Die maakte ik altijd met melk, ei en kaneel. Melk en ei zijn beide producten die niet in het vegan-lifestyle-pakket zaten dus ik ging op zoek naar vervanging en vond een lekker recept via proveg.com. Een mix van wat bloem, kaneel en sojadrink waar 4 gehalveerde sneetjes volkoren brood in werden gedipt. Even bakken in een koekenpan met wat olijfolie en klaar! Ik at de wentelteefjes met wat fruit zoals mango en aardbei en strooide er nog wat hennepzaad, chiazaad, kokos en kaneel overheen. En vooruit… een heel klein beetje poedersuiker… bon appetit!

Donderdag
Soms word je wakker en heb je ontzettend realistisch gedroomd! Herken je dat? Nou ik heb dat zeer regelmatig, maar nog nooit droomde ik zo intens over appeltaart dat toen ik wakker werd, ik ook echt appeltaart wilde eten. Er bestaat een overheerlijk recept voor appelcrumble met havermout. Daar had ik helaas nou net geen tijd voor, dus die houden jullie van me tegoed. Ik maakte even een hele snelle “appeltaart in een kommetje”. Onderin de kom ging wat soja ongezoet (soort kwark) met daarover heen een flinke laag gepofte spelt. Stukjes appel met chiazaad, kaneel en pompoenpitten eroverheen en dat even 30 seconden in de magnetron gezet. Net alsof ik weer droomde!

Vrijdag
En toen had ik vrijdag ineens weer haast. Geen tijd voor zoete appeltaarten of perfecte wentelteefjes. Nee, het liefst iets wat in één hap naar binnen kon. Of in dit geval in een slok. Ik maakte een snelle ontbijt smoothie to go. De staafmixer stond er al helemaal klaar voor en in de beker ging een flinke hand vol spinazie, een halve avocado, nog wat left-over komkommer, bevroren mango en een hele banaan. Voor wat meer vulling, ging er ook nog een flinke schep havermout doorheen, hennepzaad, chiazaad en wat munt.

Zaterdag
Op zaterdag proberen mijn vriend en ik altijd samen te ontbijten. De tafel wordt gedekt met allemaal lekkere dingen en in mijn hoofd ontstaat ongeveer op dat moment error. Zoveel keuze, daar kan ik helemaal niet mee omgaan. Gelukkig kan een veganistische leefstijl daar ook bij helpen. Door met m’n vegan-bril naar onze ontbijttafel te kijken, kon ik ineens de helft van de producten wegstrepen. Wat overbleef was een cracker met vega filet americain die ik extra belegde met wat plakjes avocado. Een maiscracker met 100% pindakaas en plakjes banaan en een maiscracker met appelstroop en plakjes appel. Heerlijk samen kunnen tafelen en toch m’n eigen ding gedaan.

Zondag
De week was al weer bijna om. En ik miste 1 ontbijtje in deze reeks van plantaardige ontbijtjes. Dat is m’n havermout met banaan. Eigenlijk wel m’n favoriet. Als ik niet weet wat ik wil eten werkt dit gerechtje altijd. Als ontbijt, maar als lunch of tussendoortje. Ja en zelfs als avondeten. (zorg dan wel dat je je groente op een ander moment binnenkrijgt;). Dus last but nog least: havermout-banaan-ontbijt: 1 geprakte banaan, een scoop havermout gaat daar overheen en dat mix ik met sojadrink. Een beetje op gevoel zodat je een smeuïge substantie krijgt. Dit gaat 50-60 seconde in de magnetron. Even lekker roeren en toppen met je favoriete toppings. Deze ochtend waren dat hazelnoten, chiazaad en wilde perzik. Geniet ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *