hart for her Didam

Maak je klaar voor een lange, saaie tekst die je zeker gaat vervelen!

Je maakt mij niet wijs dat deze titel jou nou echt uitnodigde om dit artikel te gaan lezen. We vinden ons vervelen, nou eenmaal enorm vervelend en daarom vermijden we het liever. Al zijn er tegenwoordig steeds meer artikelen die ons uitleggen dat vervelen goed voor je is. Ik word daar toch wel heel nieuwsgierig van. Schrijven we dat zodat we ons gewoon minder slecht voelen over vervelen? Of is verveling nou echt goed voor ons brein?  

Laten we eens met ons gezond verstand kijken naar “verveling”. Verveling is voor iedereen anders, maar over het algemeen gaat het om een staat van zijn waarin de wens naar plezier, prikkels en stimulans groot is, maar je lijkt daarentegen nergens zin in te hebben. Je voelt je hangerig en lusteloos.

Ons vervelen betekend naar de buitenwereld dat we niks te doen hebben. En als je niks te doen hebt, tja… wat doe je dan met je leven. Je hoort er niet bij, je bent niet belangrijk, je hebt niks te melden en zo zijn er nog veel meer negatieve associaties. Maar als je constant maar druk bezig bent, dus cognitief belast bent (dat klinkt een stuk zwaarder), wat gebeurt er dan met ons brein? Is een moment van rust juist niet heel erg goed voor ons?

Ons brein is ontzettend complex en bestaat uit verschillende delen. Die delen zijn afwisselend actief. Er vinden constant wisselende processen plaats. Voornamelijk op het gebied van inhibitie; remming. Remming? Hoezo remming, we willen vooruit, méér doen, nuttig zijn, bezig zijn! Ja, maar wanneer je het ene proces remt is er weer ruimte voor een ander proces. Even een voorbeeld: wat gebeurd er als je zou gaan hardlopen en je kunt niet remmen… Dan blijf je letterlijk maar gaan. Je benen verzuren, je komt zuurstof te kort, je wordt moe, je energie raakt op! Als je wil bijtanken, zul je moeten remmen. Denk aan een auto. Je kunt niet rijden en tanken tegelijkertijd… Dat geeft een enorme smeerboel!

Wanneer je constant druk bent met allerlei dingen, is er dát deel van je brein actief. En dat deel zul je rust moeten geven, door te remmen. Echter denken wij bij rust aan slapen, televisie kijken of een boek lezen. Maar denk nou eens terug aan je brein. Prikkelt het slapen, televisie kijken of lezen nou niet weer een andere deel van je brein? Slapen zorgt inderdaad voor herstel, maar zo zorgt beweging weer voor nieuwe creatieve ideeën!

Met dat gezegd hebbende, gaan we terug naar die verveling. Want wat is er nou precies zo goed aan? Verveling geeft nieuwe inzichten en ideeën. Onze creativiteit wordt geprikkeld. Zolang je tenminste er aan toegeeft! In onze maatschappij is het zo ontzettend simpel om te ontsnappen aan verveling. Met één klik op je smartphone kom je bij de nieuwste films, series, roddels, berichten en noem zo maar op. Waarschijnlijk kwam je op die manier bij dit artikel terecht! Maar verveling is niets meer dan een staat van zijn. Het is neutraal. Alles om je heen is waarschijnlijk oké en daardoor heb je een gebrek aan prikkels. Zodra je weg wil van die staat van zijn en geprikkeld wil worden, wordt verveling iets naars. Je krijgt bijvoorbeeld het gevoel dat er iets mist, en daardoor maak je je zorgen. Dat voelt vervelend en daarvan wil je weer weg. Terwijl er niets is om je zorgen over te maken! Op dat moment is er namelijk niets. Alles is oké, maar jij bent daar niet oké meer en zolang je weg wil, voelt het alsof je je verveelt.

“merk je gedachten op en laat ze voor wat ze zijn; gedachten”

Mijn tips?
Geeft toe aan verveling. Laat het er zijn en ga gewoon eens uit het raam staren. Merk je gedachten op en laat ze voor wat ze zijn; gedachten. Voel je nu al weerstand? Begin met simpele taken waarbij je niet hoeft na te denken. Bijvoorbeeld even stofzuigen, de vaatwasser uitpakken of je boeken spiegelen in je boekenkast. Probeer jezelf vooral niet af te leiden door steeds nieuwere prikkels, die je vindt op YouTube, Facebook of Netflix. Het klinkt zo simpel en ik snap dat dat op het moment zelf heel zwaar voelt, maar wanneer je de verveling even toelaat kom je tot prachtige nieuwe ideeën! Zo ontstond deze website;)

1 gedachte over “Maak je klaar voor een lange, saaie tekst die je zeker gaat vervelen!”

  1. Als je je brein genoeg hebt geprikkeld met pure verveling ontstaan er de mooiste nieuwe ideeën…
    Dus geniet van absoluut herstel naar magistrale energie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *