Enige tijd geleden wees een vriendin mij op de verrukkelijke combinatie van hüttenkäse en jam! Ik ben eigenlijk altijd wel in voor nieuwe smaken proeven en beide producten lagen toevallig op mij te wachten in de koelkast. Dus enkele seconden later schoof daar een cracker met een laag hüttenkäse en een schep aardbeienjam, zo mijn mond in. En inderdaad, verrukkelijk! Ik besloot om deze combo voor jullie eens verder uit te werken
Ik eet met regelmaat hüttenkäse of ook wel cottage cheese genoemd. Op een cracker, door een salade of pastasaus en soms zelfs in een rolletje kipfilet. Lekker met een augurk erin! Hüttenkäse is een jonge ongerijpte kaas, heeft een wat yoghurt/ kwark-achtige smaak en een wat korrelige structuur. Nou klinkt dit niet persé aantrekkelijk, maar het zit vol met eiwitten en is relatief laag in vet voor een kaas. Dit maakt hüttenkäse een zeer verantwoordwoord product om te eten. Daarom werd ik ook zo enthousiast van de combinatie hüttenkäse en jam. Ik ben namelijk erg fan van; niet vullen, maar voeden! Dat betekend voor mij dat eten voedzaam moet zijn. Alle dingen die je op een dag wil doen, daar heb je brandstof voor nodig. En als het goed is gooi je geen diesel in een benzineauto toch? Daarom wil ik graag dat mijn eten stoffen bevat waar mijn lijf ook echt iets aan heeft. Dat hoeft natuurlijk niet altijd. Ik hou ook van chocolade, koek, chips, patat, ijs en waar ging het ook als weer over? Ohja, voeden… Dus jam vind ik ontzettend lekker op een cracker. Echter een cracker met jam is voor mij een lekkere snack en geen voedzame maaltijd. Smeer ik er nou hüttenkäse onder, dan heeft mijn lijf meer aan die maaltijd en zit ik sneller vol.
Zo kun je natuurlijk ook ander broodbeleg combineren. Hüttenkäse met een plak kipfilet en wat kipkruiden is bijvoorbeeld heerlijk. Of in plaats van kipfilet, plakjes avocado en dan met paprikapoeder. Of zalm, ook lekker. En mijn laatste vondst; hüttenkäse met cranberrysaus! Dat vond ik echt zo lekker. En nou zal niet iedereen altijd cranberrysaus in de koelkast hebben liggen. Nou ik ook niet, maar ik heb het tijdens de kerst gemaakt en daar was nog wat van over! Cranberrysaus is ontzettend lekker te maken en perfect voor meerdere doeleinden. Op een boterham, op een toastje, door je kwark, warm over ijs of over een lekkere schnitzel of stukje varkenshaas.
Een super makkelijke cranberrysaus die lekker indikt

Ik maakte een super simpele cranberrysaus. Wat je nodig hebt, zijn verse cranberries. Bij de Albert Heijn heb je vers verpakkingen met 340 gram. En ik heb ze bijna allemaal gebruikt. (Niet allemaal, want een paar gingen in m’n drankjes!). Verder heb je alleen steranijs, kaneelstokjes, suiker, honing en sinaasappelsap nodig. Voor degene die gek zijn op lijstjes; hieronder vind je wat je nodig hebt.
- verse cranberries (320 gram)
- sinaasappelsap (400 ml)
- steranijs (3 sterren)
- kaneelstokjes (2 stokjes)
- suiker (100 gram)
- honing
Je kunt zelf verse sinaasappelsap maken natuurlijk, maar ik zei dat deze cranberrysaus makkelijk zou zijn. Dus in dit geval kocht ik verse sinaasappelsap. Als eerste doe je sinaasappelsap, steranijs, kaneelstokjes en cranberries in een pannetje en zet je deze op hoog vuur. Als het mengseltje aan de kook is, kun je het vuur zachter zetten en laat je het heerlijk pruttelen. Je kunt tevens de suiker erin doe, maar dit kan ook later. Ik doe het zelf liever op het laatst, want dan kan ik afhankelijk van de smaak zelf bepalen hoeveel suiker erin gaat. Ik heb in dit gerecht dus ongeveer 100 gram suiker gebruikt. De rest van de zoete smaak heb ik gemaakt door steeds wat honing toe te voegen en te proeven. Je kunt natuurlijk ook alleen suiker gebruiken, maar ik vind de smaak van honing persoonlijk lekker. Het mengseltje heeft ongeveer anderhalf uur op het vuur gestaan! Meestal kun je het mengsel laten koken tot alle pitjes zijn gesprongen, dan zie je ook dat het mengsel een saus-achtige vorm krijgt. Echter hoe langer het mengsel staat hoe meer steranijs en kaneel je proeft. Wanneer je tevreden bent over de smaak haal je de saus van het vuur. Je kunt het direct serveren over een stukje vlees of bewaren in de koelkast. Ik heb het zo’n 2 weken in de koelkast bewaard. Langer ging helaas niet, want toen was het op!
