de vrouw achter hart for her
Sinds augustus 2020 is Didam een vrouwensportschool rijker. Een plek voor vrouwen, waar plezier in bewegen voorop staat. Vroeger fietste ik vanuit Greffelkamp langs sportschool “Action” en zei ik tegen mezelf; ooit heb ik mijn eigen centrum voor gezond ouder worden. Alleen nooit gedacht dat hij zo roze zou zijn…
Mijn naam is Esther Jansen, ik ben 30 jaar, kom uit Didam (Greffelkamp) en in de zomer van 2016 studeerde ik af als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik ging enthousiast aan het werk als fysiotherapeut in verschillende praktijken. Ik heb waargenomen in Didam, Herveld, Nijmegen én in Breda. Daarna kreeg ik een vaste baan in een eerstelijnspraktijk in Grave.
Ondanks dat ik fysiotherapie (nog steeds) een ontzettend mooi vak vind, merkte ik dat ik niet meer met plezier naar mijn werk ging. Ik kreeg het gevoel dat ik er niet alles uithaalde. Je leert in de opleiding zoveel mooie dingen en dan blijkt dat je in de praktijk niet altijd alles kan toepassen zoals je zou willen. Tenminste, zoals ik dat zou willen… Ik wilde steeds meer werken richting preventie. Mensen gezond en fit krijgen, vóórdat er lichamelijke klachten ontstaan. Echter komen mensen bij bij de fysiotherapeut als ze al (forse) klachten hebben.
Ik werd enorm enthousiast als ik mensen uit mocht leggen hoe klachten ontstaan en hoe je ze dus kunt voorkomen. En ik wilde me steeds meer richten op het begeleiden en ontwikkelen van specifieke beweegprogramma’s. Daar kreeg ik gelukkig vaak de kans voor. In Grave zette ik een beweeggroep op voor dementerende ouderen, begeleidde ik veel (groepen) patiënten met een nieuwe knie of heup en kreeg ik het voor elkaar om twee middagen fysiotherapie in het zwembad te geven én zelfs een gesubsidieerde tillift te krijgen. Dat ondernemen smaakte absoluut naar meer en ik groeide steeds meer richting preventieve zorg leveren.
“Preventieve zorg levert bijna geen winst op en helaas draaien veel zaken toch gewoon om geld”
Dat is natuurlijk waar grotendeels de gezondheidszorg om draait, maar helaas loop je in de praktijk steeds vaker vast op dat gebied. Pas als de klachten erg genoeg zijn, willen we er naar handelen en zijn we voor simpele oplossingen vaak te laat. Preventieve zorg levert bijna geen winst op en helaas draaien veel zaken toch gewoon om geld.
Na een zoektocht van een jaar liep ik per toeval een vestiging van hart for her binnen om één van mijn cliënten daar te zien. We zouden gaan sparren over wat ze wel en niet zou kunnen doen in die specifieke sportschool. Deze dame was 89 en ik was toch wel erg nieuwsgierig wat een dame van haar leeftijd nou dáár kon, wat ze bij mij in de oefenzaal niet zou kunnen.
Ik kwam binnen en het eerste wat me opviel was; ROZE. hart for her ís roze. Er heerst een fijne sfeer als je binnenkomt. Ik werd direct welkom geheten door de eigenaresse en ze vertelde me alles over sporten bij hart for her. Ik keek eens goed naar de apparatuur en concludeerde binnen een paar minuten dat mijn cliënte alle oefeningen prima zou kunnen doen. Waarom? Nou, hart for her werkt met hydraulische apparatuur. Daarom… De klachten die deze dame op dat moment had, zouden niet verergerd worden omdat ze altijd binnen haar maximale vermogen traint. Wanneer een spier niet méér kracht heeft, kan het ook niet meer geven. Interessant? Klik hier om meer te lezen over het technische aspect van sporten bij hart for her.
Binnen de fysiotherapie wilde ik eigenlijk maar één ding; mijn cliënt leren omgaan met zijn of haar lichaam, binnen de grenzen die het op dat moment aangeeft. Ons lichaam heeft een bijzonder natuurlijk herstellend vermogen. Ervaar je klachten? Dan moeten we ons afvragen waarom deze niet willen herstellen. Ik wil iemand leren dat pijn niet erg is, zolang je maar begrijpt wat het betekent en waar het vandaan komt. Ikzelf heb op jonge leeftijd een knieblessure gekregen en daardoor leerde ik niet alleen te luisteren naar m’n lichaam, maar vooral te begrijpen. Het ook daadwerkelijk er naar handelen is ook voor mij soms lastig…
Voor mij waren er een aantal aspecten binnen de fysiotherapie waardoor ik moeilijk de preventieve kant op kon. En ik wist dat alles wat ik wilde bereiken op het gebied van gezond bewegen ineens wél mogelijk werd met een eigen vestiging van hart for her. Er is namelijk echt altijd begeleiding tijdens de training, er zijn veilige apparaten die perfect aansluiten op de trainingsprincipes, het complete lijf wordt getraind en het mooiste voor mijzelf: de tijdsdruk die ik ervaarde in de praktijk en het “lopende band-principe” verdwenen als sneeuw voor de zon.
Dat deed me besluiten dat ik een eigen hart for her wilde openen. Ik zocht contact met de franchisehouders en voilà. Sinds augustus 2020 heeft Didam haar eigen hart for her. En wauw, wat een heerlijk gevoel is dat. Soms is het nog een uitdaging om uit te leggen hoe hart for her nou precies werkt. We zijn nou eenmaal geen standaard sportschool.
Als mensen aan mij vragen “wie sporten er nou bij jou?” Dan is mijn antwoord altijd: “leuke vrouwen die eigenlijk niet zoveel van sporten houden“. Meestal wordt er raar gekeken, maar iedereen begrijpt gelijk wat ik bedoel. Veel vrouwen denken dat ze niet van sporten houden. Terwijl iedere vrouw wel fit en gezond wil zijn en weet dat bewegen hier onderdeel van is. Tijdens de lockdown in de Corona-periode kreeg ik veel steunende woorden en berichtjes waarin leden zeiden dat ze het sporten zo misten. Wie had dat gedacht? Van “sportstief naar sportief”! Dat maakt me nou echt trots en zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier naar mijn “werk” ga. Werk… eigenlijk is het gewoon mijn hobby!