Mijn verhaal...

Mijn naam is Esther Jansen en in de zomer van 2016 studeerde ik af als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik ging enthousiast aan het werk als fysiotherapeut in verschillende praktijken. Ik heb waargenomen in Didam, Herveld, Nijmegen én Breda en kreeg daarna een vaste baan in een eerstelijns praktijk in Grave. 

Ondanks dat ik fysiotherapie (nog steeds) een ontzettend mooi vak vind, merkte ik dat ik niet meer met plezier naar mijn werk ging. Ik kreeg het gevoel dat ik er niet alles uithaalde. Je leert in de opleiding zoveel mooie dingen en dan blijkt dat je in de praktijk niet altijd alles kan toepassen zoals je zou willen. Tenminste, zoals ik dat zou willen… Ik wilde steeds meer werken richting preventie. Mensen gezond en fit krijgen, vóórdat er lichamelijke klachten ontstaan. Terwijl mensen bij de fysiotherapeut meestal komen als ze al klachten hebben. Ik vind het prachtig om mensen uit te mogen leggen hoe klachten kunnen ontstaan en hoe je ze dus kunt voorkomen. En ik wilde me steeds meer richten op het begeleiden en ontwikkelen van specifieke beweegprogramma’s.  Dat is natuurlijk waar een groot deel van de gezondheidszorg om draait, maar in de praktijk loop je toch sneller tegen de lamp dan je zou denken. Na een zoektocht van een jaar liep ik per toeval een vestiging van hart for her binnen om één van mijn cliënten daar te zien. We zouden gaan sparren over wat ze wel en niet zou kunnen doen in die specifieke sportschool. Deze dame was 89 en ik was toch wel erg nieuwsgierig wat een dame van haar leeftijd nou dáár kon, wat ze bij mij in de praktijk niet zou kunnen.

Ik kwam binnen en het eerste wat me opviel was; ROZE. hart for her ís roze. Er heerst een fijne en prettige sfeer als je binnenkomt. Ik werd direct welkom geheten door de eigenaresse en ze vertelde me alles over sporten bij hart for her. Ik keek eens goed naar de apparatuur en concludeerde binnen een paar minuten dat mijn cliënte alle oefeningen prima zou kunnen doen. Waarom? Nou, hart for her werkt met hydraulische apparatuur. Daarom… De klachten die deze dame op dat moment had, zouden niet persé verergerd worden omdat ze altijd binnen haar maximale vermogen traint. Wanneer een spier niet meer kracht heeft, kan het ook niet meer geven. Interessant? Klik hier om meer te lezen over het technische aspect van sporten bij hart for her.

Binnen de fysiotherapie wilde ik eigenlijk maar één ding. M’n cliënten leren omgaan met het lichaam binnen de grenzen die het lichaam heeft. Ik wil iemand leren dat pijn niet erg is, zolang je maar begrijpt wat het betekend en waar het vandaan komt. Voor mij waren er een aantal aspecten binnen de fysiotherapie waardoor dat me vaak niet lukte. En ik wist dat alles wat ik wilde bereiken op het gebied van gezond bewegen ineens wel mogelijk werd met een eigen vestiging van hart for her. Er is namelijk echt altijd begeleiding, er zijn veilige apparaten die perfect aansluiten op trainingsprincipes, het complete lijf wordt getraind en het mooiste voor mijzelf: de tijdsdruk die ik ervaarde en het “lopende band-principe” verdwenen als sneeuw voor de zon.  

“Leuke vrouwen die eigenlijk niet van sporten houden”

 

Dat deed me besluiten dat ik een eigen hart for her wilde openen. Ik zocht contact met de franchisehouders en voilà. Sinds augustus 2020 heeft Didam haar eigen hart for her. En wauw wat een heerlijk gevoel is dat. Soms is het nog een uitdaging om uit te leggen hoe hart for her nou precies werkt. We zijn nou eenmaal geen standaard sportschool.

Als mensen aan mij vragen “wie sporten er nou bij jou?” Dan is mijn antwoord altijd: “leuke vrouwen die eigenlijk niet zoveel van sporten houden“. Meestal wordt er raar gekeken, maar begrijpt iedereen gelijk wat ik bedoel. Veel vrouwen denken dat ze niet van sporten houden. Terwijl iedere vrouw wel fit en gezond wil zijn en weet dat bewegen hier onderdeel van is. Tijdens de lockdown in december kreeg ik veel steunende woorden en berichtjes waarin leden zeiden dat ze het sporten zo missen. Wie had dat gedacht? Van “sportstief naar sportief”! Dat maakt me nou echt trots en zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier naar mijn “werk” ga. Werk… eigenlijk is het gewoon mijn hobby!